Mijn klant vraagt om een toegankelijke website. Waar begin ik?

Vanaf 28 juni 2025 verandert er iets groots in de digitale wereld: toegankelijkheid wordt verplicht voor veel websites en webshops. Nog niet voor iedereen, maar je wilt als ondernemer liever voorbereid zijn op veranderingen in de markt dan achteraf je aanbod moeten wijzigen. Als webbouwer kun je jouw klanten meenemen in deze verandering en juist voorop lopen als het gaat om toegankelijke websites en webshops.

Dit is jouw moment om je rol als expert te pakken, want met toegankelijke websites lever jij meer dan techniek.

  • Je helpt je klant aan meer bereik.

  • Je klant behaalt meer omzet.

  • Een tevreden klant komt terug, zowel bij jou als in de webshop van jouw klant

Waar begin jij als webbouwer aan een toegankelijke website?

Stap 1. Ken de regels

De European Accessibility Act (EAA) stelt dat websites van bepaalde bedrijven toegankelijk moeten zijn. Denk aan webshops, banken en e-commerceplatforms. Een voorwaarde om aan de wet te moeten voldoen, is wanneer je een omzet hebt van minimaal €2 miljoen per jaar, of minimaal 10 mensen in dienst hebt. Ook kleinere bedrijven kunnen hieronder vallen als ze digitale diensten aanbieden.

Weet jij al of jouw klanten binnen deze verplichting vallen?

Ook als dat nog niet zo is, kun je jouw klanten wijzen op de voordelen van toegankelijkheid. Deze regels zijn er immers om klanttevredenheid te verhogen en geen mensen uit te sluiten, niet alleen om te voldoen aan een wet.

Stap 2. Ga voor quick wins

Je hoeft niet alles in één keer om te gooien. Start met:

  • Toegankelijke templates of thema’s.

  • Leesbare teksten op B1-niveau.

  • Duidelijke structuur met koppen (H1, H2, H3).

  • Contrast en kleuren checken.

  • Alternatieve teksten toevoegen bij afbeeldingen.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid. SEO is ook een belangrijk onderdeel van waarom een klant bij jou de webshop laat bouwen.

Stap 3. Geef duidelijke informatie aan jouw klant

Jouw klant denkt vooral aan omzet, klanten en de resultaten in Google. Hoe sneller het aantal klanten groeit, hoe hoger de omzet. Daarom huren ze jou ook in om hun doel te behalen. Leg uit dat toegankelijkheid niet alleen verplicht wordt, maar ook bijdraagt aan:

  • Betere SEO en vindbaarheid.

  • Meer potentiële klanten (er zijn ongeveer 5 miljoen Nederlanders met een beperking!).

  • Hogere conversie, doordat bezoekers minder snel afhaken.

Maak het concreet en test de webshop. Zo laat je aan jouw klant zien waar bezoekers nu afhaken.

Klaar om het verschil te maken?

Als webbouwer heb jij de sleutel in handen voor jouw klant. Jij kunt jouw klant helpen om niet alleen een mooie, maar ook een toegankelijke website te bouwen en daarmee voor te lopen op de nieuwe regels.

Vind je het lastig om je klant te overtuigen om te investeren in toegankelijkheid? Volg dan mijn training. Daarin geef ik je de juiste argumenten en tools om meer impact te maken voor jouw klant.

Elvira nam ons in een verdiepende training mee in de theorie rondom digitale toegankelijkheid, de verschillen tussen WCAG niveau’s A, AA en AAA, en de kleine lettertjes in de wet.
Het was een zeer waardevolle en interessante sessie, met een mooie opbouw. Elvira is een geweldige trainer en er was veel interactie tussen haar en de developers. Wij zijn nu met kennis over WCAG 2.2 helemaal future proof ready om onze klanten te helpen aan de wet te voldoen. Onze dank is groot Elvira!

- Arina Kuijpers, Scrum Master


Boek een training voor jouw team


In een op maat gemaakte training neem ik jou en je team mee langs de wetgeving en de praktische stappen voor een toegankelijke website of webshop. Je krijgt een duidelijk stappenplan, afgestemd op jouw workflow, waarmee je direct aan de slag kunt bij je klanten.

Vorige
Vorige

Waarom toegankelijke social media posts geen bijzaak zijn

Volgende
Volgende

Nieuwe wetgeving voor webshops, wat betekent dat voor jou?